img-s4.old
ssssss
DSC0391-scaled-e1614365604795

TANIEC WSPÓŁCZESNY

Program skierowany jest do dzieci, młodzieży i dorosłych. W Akademii Sztuki Baletowej wierzymy, że tańce współczesne oferują nieograniczone możliwości wyrażania emocji, kreatywności oraz eksploracji ruchu.

Akademia Sztuki Baletowej zajmuje się metodyką tańca współczesnego w oparciu o techniki Marthy Graham, Merce Cunningham czy Maurice Bejart. Poprzez te techniki, dajemy naszym uczestnikom unikalną szansę na zgłębienie historii i głębszego zrozumienia tańca współczesnego. Dołącz do naszej Akademii Sztuki Baletowej, gdzie taniec współczesny staje się ścieżką do odkrywania siebie i wyrażania wspaniałych emocji poprzez ruch. Oferujemy zajęcia dostosowane do każdego poziomu zaawansowania oraz wsparcie doświadczonych nauczycieli, którzy pomogą Ci rozwijać umiejętności taneczne i artystyczne. Znajdź swoje miejsce w świecie tańca współczesnego i zapisz się już dziś!

Jakie techniki nauki tańca współczesnego stosujemy?

• Technika tańca modern

Modern zyskał swoją popularność całkiem niedawno, wywodząc się z tańca klasycznego, był mylnie utożsamiany z tańcem jazzowym. Jest przede wszystkim techniką tańca harmonicznego, w której tancerz interpretuje swoje emocje.

Charakterystyczną cechą modern dance są płynne ruchy zaczerpnięte z klasyki lecz pozycje stóp są naturalne. W technice modern mamy szeroki wachlarz możliwości interpretacyjnych, które są integralną zasadą wyrażania emocji. Harmonia ruchu, skoki, praca na parterze w naturalny sposób przekazuje wypowiedź tancerza.

Zajęcia składają się z dwóch etapów: ćwiczenia mające na celu pracę nad techniką tańca i rozwojem możliwości ruchowych, obroty, skoki, streching, ćwiczenia koordynacyjne oraz pracę nad układem choreograficznym. Bogaty wachlarz możliwości, jakie daje taniec modern sprawia, że każdy może wypracować swój niepowtarzalny, indywidualny styl.

• TECHNIKA TANIECA POST MODERN – Contemporary dance

Zbiorowa nazwa dla poszukiwań i eksperymentów w tańcu nowoczesnym. Post Modern Dance cechuje między innymi minimalizm, stosowanie aleatoryzmu(przypadkowość) jako metody twórczej, zerwanie z estetyzmem i tradycyjną sceną teatralną.

Bazuje na technice tańca klasycznego i jazzowego, pozbawiony jest jednak jego sztywnych zasad.

• BODY PRESENT

Zajęcia służą zrozumieniu podstawowych mechanizmów ruchowych przez świadome i swobodne poruszanie się w przestrzeni. Technika kładzie nacisk na harmoniczne połączenie ruchu poszczególnych części ciała. Program zajęć skupiony jest na pracy z ciężarem, upadkiem i zawieszeniem. Podkreśla świadomość kierowania swoją energią w przestrzeni za pomocą ruchu scenicznego.

• FLOOR WORK

Opiera się na technice wykonywania elementów na podłodze, zwiększeniu świadomości ciała, która pomoże pracować w sposób jak najbardziej efektywny i bezpieczny. Dowiadujemy się jak wykorzystywać ciężar ciała, naturalny przepływ ruchu wynikający z fizycznej budowy ciała. Pomaga w uwolnieniu aktywnej lub pasywnej energii, wzbogacając harmonię ruchu. Zajęcia rozpoczynają się od rozgrzewki rozbudzającej konkretny aspekt świadomości ciała. Zawiera elementy contraction (ruchy dośrodkowe) release (ruch wydłużający w przestrzeni) skupiając się na technice wykonania poszczególnych elementów takich jak przetoczenia, przerzuty, slide’y i lifty.

• LIRYCAL JAZZ

Jest to współczesna technika tańca jazzowego, będąca jego odłamem i opierająca się na tańcu klasycznym. Wyrażana przez subtelny i delikatny ruch. Charakteryzuje się wyraźnymi i płynnymi figurami a także harmonią lirycznych układów.

Taniec współczesny dla dzieci, młodzieży i dorosłych

Dla najmłodszych adeptów tańca współczesnego nasza Akademia tworzy bezpieczne i inspirujące środowisko, w którym dzieci mogą odkrywać radość z ruchu i wyrażania siebie. Poprzez zabawę i ćwiczenia rozwijające koordynację i wyobraźnię, wprowadzamy je w fascynujący świat tańca współczesnego. Nasze zajęcia stymulują rozwój motoryczny i kreatywność, a jednocześnie uczą dyscypliny i współpracy. Prowadzimy także zajęcia z akrobatyki, które są bardzo popularne wśród najmłodszych.

W przypadku młodzieży nasza Akademia kładzie nacisk na rozwijanie techniki oraz interpretacji ruchu, pozwalając młodym tancerzom odkrywać różnorodne style i techniki tańca współczesnego. Zajęcia pomagają rozwijać wyraz artystyczny, poprawiać elastyczność i siłę, a także budować pewność siebie na scenie.

Prowadzimy również zajęcia dla dorosłych, a oprócz tańca współczesnego jest to balet dla dorosłych w Gdańsku. Nasze zajęcia są sposobem na wyzwolenie się od codziennego stresu i wyrażenie siebie poprzez ruch. Tańce współczesne są doskonałą formą aktywności fizycznej i umysłowej, pomagającą utrzymać dobrą kondycję i zdrowie.